2015.10.31.

GOMOLYÁT TANODA Nonprofit Kft.

Sajtóközlemény

A Buborék családi napközi hálózattá történő fejlesztése”

TÁMOP-2.4.5-12/1-2012-0204

A GOMOLYÁT TANODA Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2012-ben pályázatot nyújtott be az Alternatív Nappali Gyermekellátási Szolgáltatások Létrehozásának Szolgáltatása TÁMOP-2.4.5-12/1 számú konstrukcióban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100 % támogatás intenzitással 49 994 468,-Ft-tal támogatta a három új családi napközi létrehozását, ami a 0-3 éves korosztályba tartozó mintegy 21 gyerek nappali elhelyezését oldotta meg.

A Tanoda Debrecen kertvárosi, családias környezetében már működtetett 2 db családi napközit, amikor az igényfelmérésen felbátorodva úgy döntött, hogy intézményét hálózattá fejlesztve még 3 db napközi működtetésére pályázik. Továbbá ami az egész pályázat benyújtásához lendületet adott az IT-Services Hungary Szolgáltató Kft-től érkezett pozitív visszajelzés volt. Az ITSH hosszú távú tervei között szerepel biztosítani munkavállalói gyermekeinek napközbeni ellátását. ITSH fontosnak tartja mind az ITSH munkavállalói, mind a társadalom egésze tekintetében, hogy a gyermekek napközbeni elhelyezése minőségi, biztonságos, fejlődésüket a legoptimálisabb körülmények között biztosító keretek között valósuljon meg. Mivel projektgazdának már volt gyakorlata csana működtetésében és a vállalat környékén nincs olyan szociális ellátási forma mely a dolgozók gyermekeinek ilyen nagyarányú elhelyezését meg tudta volna oldani, így az ITSH számára a Gomolyát Tanoda Nonprofit Kft. megoldást jelentett tervei megvalósításához.

A családi napközibe felvételt nyerhetnek azok a 20 hetes kort betöltött gyermekek, akiknek szülei dolgoznak, vagy Gyes mellett 4, 8 órában munkát vállalnak, vagy tanulnak, illetve azok a gyermekek, akiknek szociális vagy egyéb ok miatt egészséges fejlődése érdekében szükséges a bölcsődei gondozás, nevelés. A családi napköziben gyorsabban fejlődnek, hamarabb szocializálódnak a gyerekek, és a szeretetteljes, támogató közeg pozitív hatással van személyiségük alakulására is. Rugalmassága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy segítse a családok és munkahelyek igényeinek összehangolását, a lakókörnyezetben munkalehetőséget teremt, az intézményeknél (bölcsőde, óvoda) gazdaságosabban működtethető.

A projektből került finanszírozásra a 24 hónapos megvalósítási időszak alatt az ingatlan családi napközi működtetésére történő átalakítása, berendezés, eszközök vásárlása, a dolgozók bérezése, a gyermekek étkeztetése.

A családi napközik létesítésével tehermentesítették a bölcsődéket, így azok zsúfoltság nélkül el tudták látni a 0-3 éves korosztályt, és föl tudták venni azokat a gyermekeket, akik most hely hiányában nem jutottak be, illetve csökkent a várakozók száma.
Ennek köszönhetően javult a nők munkavállalási esélye, mert van hová biztonsággal elhelyezni gyermeküket. A nők munkavállalásával a család egzisztenciális biztonsága tovább növekedhet.

A projekt eredményeként az 5 éves fenntartási időszak alatt 21 gyerek elhelyezése oldódik meg, továbbá 5 fő munkavállaló továbbfoglalkoztatása.

No Responses to “ Sajtóközlemény ”

Sorry, comments for this entry are closed at this time.